Нагла намеса в кампанията за евровота у нас си позволи бившият

...
 Нагла намеса в кампанията за евровота у нас си позволи бившият
Коментари Харесай

„Гнилата ябълка“ на Франция със скандална намеса във вота у нас

 Нагла намеса в акцията за евровота у нас си разреши някогашният дипломат на Франция в България Ксавие Лапер дьо Кабан. Противно на всевъзможни дипломатически, публични и етични правила Дьо Кабан пусна абсурден пост във Facebook профила си, с който си разреши освен да пропагандира директно за претендент за евродепутат от олигархично обвързана коалиция, само че и да призове за изгонването на българска парламентарна партия от европейското й семейство.Абсурдът се разиграва две години и половина след скоропостижното привършване на мандата му у нас и пренасочването му към западноафриканската страна Буркина Фасо. Дестинация, оценена като носеща освен по-малка атрактивност, само че и по-нисък риск от изявления и действияОказва се обаче, че французинът не се е отказал и оттова да се намесва в делата на България. Наглост, с която бе маркиран целият му престой у нас. А в този момент придобива още по-големи размери, тъй като намесва освен страната ни, която на драго сърце видя гърба му, само че и политическата й система, както и интернационален политически съюз – Алианса на европейските либерали и демократи (АЛДЕ).
Постът във Facebook на Дьо Кабан е от 24 април, точно на старта на акцията за евровота, и е пуснат на профил на дипломата, носещ освен неговото име и фотография, само че и актуалната му посланическа служба – т.е. маркиращ го като представител на френската страна. В самия статус в обществената мрежа пък той освен популяризира една от многочислените подправени вести, бълвани от един и същи медиен кръг – на Иво Прокопиев и останалите олигарси издатели, против втория в евродепутатската листа на Движение за права и свободи, сегашен народен представител и издател на „ Телеграф медиа “ Делян Пеевски, само че намерено зове за „ изгонването “ на партията от политическото й семейство АЛДЕ, с цел да не седели евродепутатите на Макрон един до друг с него. След което продължава: „ Така или другояче има друга партия, подготвена да заеме нейното място в този Алианс, в случай че разполага с определен (бел. р., eвродепутат), какъвто би могъл да бъде в тази ситуация някогашният дипломат в Париж Стефан Тафров “.

Въз основа на какво дипломатът си разрешава да взе участие с пропаганда в евровота у нас не излиза наяве. Думите му обаче са изцяло в стилистиката, с която бе само запомнен у нас. Освен, схваща, че бе упрекнат от починалия към този момент началник на НИМ Божидар Димитров, че е присвоил 500 000 евродарения, събрани за изложбата на БГ артефакти в Лувъра, Дьо Кабан маркира престоя си в България с изказвания за „ гнили ябълки “, чиито получатели се сменяха съгласно неналичието на аспирации по отношение на българските олигарси. Емблематичен е образецът със скандалната съдийка Румяна Ченалова, която точно Дьо Кабан квалифицира като „ гнила ябълка “, само че внезапно престана да приказва за нея в моментафинансирани от тях.

Съвпадение? Едва ли. Особено на фона на обстоятелството, че към статуса си дипломатът е дал линк към публикация против изконния им зложелател Пеевски, написана от един от директно обвързваните с тях създатели – Георги Готев, трансформирал англоезичното издание „ Юрактив “ в гара разпределителна в Брюксел за опорките на Прокопиев. На този декор не е и изненада, че групировката, за която Дьо Кабан пропагандира, също е директно обвързана с точно този олигархичен кръг. Демократична България е коалиция от финансираните от задкулисието ДСБ, „ Да, България “ и „ Зелените “, а Стефан Тафров е остарял сподвижник на Кръстника на олигарсите у нас Иван Костов. Самият пост на Дьо Кабан, като се изключи че е лайкван от Тафров, бе публикуван в Туитър от публицист, чието предаване е ноторно известно като естрада на хора, защитаващи позициите на подсъдимите Цветан Василев и Иво Прокопиев – Веселин Дремджиев.Засега не е ясно дали френското Външно министерство знае за статуса на представителя си в Буркина Фасо и дали поддържа намесата на свои дипломати във вътрешните работи на други страни. Всички опити да се свържем с френското посолство у нас удариха на камък, като оттова на два пъти затвориха телефона си. Засега няма и отговор на изпратения мейл.

От българското Външно министерство пък пасуваха по абсурда с претекста, че Дьо Кабан показва персонално мнение. „ Абсурдно е да разясняваме това мнение в обществените мрежи, защото явно то не съставлява публична позиция на Френската република. Въпросното лице, което цитирате, не е акредитирано като посланик в България и надлежно не съставлява своята страна у нас – т.е. няма компетенции да показва публична позиция “, бе коментарът им.
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР